14 April, 2024

Bagaimana Mencari Peluang Duit Waktu Gawat?

2 min read
Kongsikan artikel ini

Dalam keadaan situasi sekarang ini yang tidak menentu, menjadikan dunia sedang berada dalam kegawatan. Bayangkan bagaimana dari isu corona virus sahaja telah melumpuhkan ekonomi dunia termasuklah negara-negara besar dan syarikat-syarikat besar.

Jika anda pergi ke mana-mana hypermarket, anda boleh lihat betapa kosong dan lengang. Tidak ada orang seperti yang sebelumnya. Sedangkan sebelum ini rakyat malaysia ni sejenis yang suka berjalan dan shopping.

Situasi seperti menjadikan ramai peniaga dan syarikat mengalami kerugian. Melihat situasi sekarang ini, apa yang anda boleh anda buat bagi membantu anda membuat peluang duit sewaktu gawat ini?

1. Fikirkan Cara Untuk Berniaga

Buat perniagaa jenis berskala kecil yang membolehkan anda meneruskan hidup. Dari modal yang kecil membolehkan anda berniaga. Anda juga boleh bermual dengan menjadi affiliate pada produk atau barangan orang lain. Dapatkan keuntungan affiliate itu dalam 20% – 30%. Cari barangan yang menjadi demand orang ramai seperti barang makanan.

2. Beri khidmat penghantaran (runner @ delivery)

Zaman sekarang ini orang dah semakin memerlukan khidmat penghantaran. Dulu kita panggil dispatch. Sekarang ni banyak dah syarikat yang buat sistem khidmat penghantaran seperti Food Panda, Grab Food, Bungkusit dan banyak lagi. Tapi apa pun, untuk jadi runner ni anda kenalah rajin. Kalau tak rajin, susahlah nak dapat banyak duit dari khidmat penghantaran ni.

3. Fikirkan Cara Untuk Berubah Kepada Teknologi (Trading)

Trading merupakan salah satu alternatif buat duit secara harian yang tidak memerlukan anda keluar rumah atau mencari orang. Ianya satu sistem yang dah tersusun, tinggal anda belajar ilmunya, berlatih dan buat. Jangan fikirkan untuk jadi kaya, tapi fikirkan untuk anda dapat survive ketika gawat melalui trading ini. Jika pemikiran anda salah, maka trading anda juga boleh hancur.

4. Buka gerai kecil 

Anda boleh  berniaga barangan anda sendiri seperti buat gerai hispter. Ada jual makanan dan minuman seperti burger dan kopi dan lain-lainnya.

Sebenarnya Ir Sofian ada menerangkan lebih terperinci dalam video live di bawah ini.

https://www.facebook.com/IrSofianFan/videos/634267580674489/?t=1405

About Author