16 June, 2024

Market Gold Tak Stabil?

2 min read
Kongsikan artikel ini

Pertukaran Mood

Tahukah anda bahawa market gold kini berada dalam pertukaran mood disebabkan sekarang market berada dalam fasa suku akhir.

Oleh sebab itu dari bulan 8 hingga 10 ini, market gold kelihatan lebih banyak tidak stabil berbanding waktu market biasa. Market gold lebih banyak meragam dan bergerak tidak mengikut analisa.

Pergerakkannya tidak boleh dijangkakan. Kadang-kadang naik secara mendadak tanpa ada news yang menolaknya, kadang-kadang market jatuh menjunam. Dan keadaan market lebih banyak sideway.

Jika anda perhatikan, sudah 2 minggu market gold dalam keadaan sideway dengan range lebih kurang dalam 1000p pip. Dan dalam fasa suku akhir ni, market gold dalam keadaan bullish.

ir-sofian-akademi-jl-suku-akhir-pertukaran-mood-market-gold

Teknik Trading Yang Sesuai

Dalam keadaan market gold tidak stabil, trader boleh menggunakan teknik scalper, in & out market. Teknik ini lebih selamat bagi trader yang menghadap market gold.

Tetapi, bagi trader yang sibuk, anda boleh meletakkan Pending Order (PO) mengikut analisa anda. Dan yang penting sekali, anda mestilah meletakkan Stop Loss (SL) dalam PO anda supaya dapat mengawal range kerugian yang ditanggung.

Pergerakkan market gold akan kembali seperti biasa antara bulan nov-dec ni. Cuma, pada bulan desember banyak trader yang bercuti. Market akan lebih sunyi pada waktu itu, dan volume trading akan berkurangan.

Anda boleh perhatikan analisa dalam chart di bawah.

ir-sofian-akademi-jl-analisa-gold-18-okt-2016

.
.
Sila Like & Share posting ini untuk manfaat bersama.

Admin – FT

About Author